Uppteckning nummer NM-TNM1812

Pastor Norberg varnade då oupphörligt barnen.

(Dessa voro delvis upp till 20 års ålder). Han berättade att en ämbetsbroder till honom hade jungfrur, som någon gång då och då ville gå till en plats där dans var anordnad. Ifrågavarande person villfor efter en tids motstånd deras begäran, men framhöll, att han skulle göra dem sällskap bara för att visa dem det förfärliga i dansen. Väl framkomna förslog mannen, att de först skulle titta i fönstret, vilket de även gjorde. Efter det de en stund sett på dansen, frågade prästen om de såg någon som uppträdde tillsammans med de i par dansande. Flickorna stodo frågande, emedan de ej sågo något ovanligt. Ja, stig då i mina ytterskor. (Den tidens ytterskor voro av läder, motsvarande nutidens galoscher). En av flickorna steg då beredvilligt i mannens skor, men utgav omedelbart ett hjärtskärande skri! En hornprydd gestalt dansade tillsammans med varje par. Åh, det var ju hin onde. Hjälp mej hem. Jag vill aldrig dansa. - Ja, så berättas det ibland av ung och gammal.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 118. Sundsvall 1947.